Back to Top

"Инструктор по Класическа Йога и Медитация."

Полезна информация


Ние ще направим живота ви по-добър, помагайки ви да постигнете хармония за „здрав дух в здаво тяло“. Заниманията по йога се водят от Илияна Захариева притежаваща сертификат за завършен курс като - “Инструктор по Йога, през 2008 г. към Национална Спортна Академия, организиран от БФЙ. Занивамава се активно с йога от 17-20 години, като:

 • През 2008г. завършва курс за "Инструктор по Йога" към Национална Спортна Академия.
 • През 2009г. основава клуб по йога „SVARODAYA" – дружество с нестопанска цел и от тогава членува в БЙФ.
 • През 2009г. се класира на Четвърто място – възр. група 41- 50 от Държавното първенство във Велико Търново.
 • През 2011г. завършва едномесечен YOGA TEACHER TRAINING COURSE and YOGA THERAPY COURSE в NARAYAN YOGA ASHRAM TRUST – Rishikesh.
 • През 2013г. започва да участва, като съдия в Държавните първенства по йога.
 • През 2013г. Клуб „SVARODAYA" се каласира на 3-то място на Първенството в Бургас, а през 2014 г. печели Второ място.
 • Семинар в София с др. Шарма – 10/11.2013г.
 • През 2015г. завършва HRS. MASTER CLASS FOR YOGA TEACHERS в KAIVALYADHAMA – Lonavala / Pune.
 • Удостоверение 037/09.11.2014г. – Пловдив / обучение по йога на тема: Традиционното разбиране за пранаяма и методи за нейното преподаване.
 • Удoстоверение 51/10.04.2016г. – Банско / Санкхя и трите гуни – концепция и практика и Практиката на Крия йога според Патанджали за напреднали.
 • Класическа Йога - днес йога се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Традиционната медицина поставя йога на първо място в борбата срещу остаряването.

  Йога е науката, която води по пътя на опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание, покоя и блаженството в нас.

  Медитация

  No dimension е активна центрираща медитация основаваща се на древните Суфи техники, в последствие преработена и доразвита от Ошо. Суфизма е древен метод за контакт с истинската красота, чрез практиката. Изкуството на познанието трябва да има инструменти, които биха позволили на търсещия да постигне хармонично пребиваване. Единството на движение, както в мислите, така и в енергията, се постига чрез различни видове практики: за тази цел Ошо е комбинирал ритуалните танци и статичното положение по време на молитва, но същевременно и синхрон с останалите практикуващи, защото магията и дълбокия транс се крият в обединяването, всеки е сам, но и всички са заедно. Всяко дете се върти, защото това е съвсем естествен механизъм за центриране, това е механизъм, който е заложен дълбоко в нас. Независимо дали търсещият прави някакви движения или седи в поза за медитация, чрез всичко той трябва да представя отношението си към това, което се случва, всичко има значение за единението. Трите съединявания, които се изработват в процеса на практиката, формират опита, съзнанието, възпоминанието и паузата. Опитът дава знанието, осъзнаването – качеството, възпоминанието – запазването и паузата – съсредоточаването. Дълбокото центриране пък ни свързва с вътрешния ни източник и ни дава мъдрост, дълбочина и естественост. Важно за практиката, по възможност е да се прави на гладно и да имате свободно и удобно облекло.

  Кундалини медитация „Кундалини” се състои от 4 фази, всяка по 15 минути и се изпълнява предимно вечер. Първите две фази са активни - тръскане и танцуване, което ни позволява да се оттърсим от натрупанато през деня напрежение. Те действат като „енергиен душ”, който раздвижва свободно енергиите в тялото и ни помага да се отпуснем в покоя на следващите две фази. В третата фаза се превръщаме в свидетели на това, което се случва в и около нас. В нея оставаме пасивани и се превръщаме в слушане. Слушането е дълбокото взаимодействие между тялото и душата, защото свързва двете безкрайности – духовната и материалната. В четвъртата фаза лягаме в тишина и се отпускаме наблюдавайки. Заедно с медиатацията ще научим и някои техники за изчистване на енергийното ни поле и центриране. Умът е много сериозен, а медитацията е абсолютно несериозна. Тя е като игра - искрена, но не сериозна. Играта не е дейност, дори когато е дейна, тя не е дейност. Играта е удоволствие. Дейността в нея не води никъде, тя по-скоро е една чиста, течаща енергия. Но това е трудно, защото винаги сме твърде активни. Винаги сме били така дейни, че дейността се е превърнала в дълбоко вкоренено обсебване. Тогава какво да правим? Аз измислих средство. То е да бъдеш активен до такава крайност, че след това активността просто спира. Да бъдеш безумно активен, така че умът, който жадува да бъде активен, да бъде изхвърлен извън системата. Само тогава, след дълбок катарзис, можеш да паднеш в неактивността и да надзърнеш в света, който не е свят на усилие Ошо.


  НАЗАД