Back to Top

"Инструктор по TRХ, Bulgarian Bag, Пудовки, SUPLES."

Полезна информация

TRX

TRX тренировките при пълно съпротивление се отличават с това, че при силовите упражнения се използва тежестта на собственото тяло като съпротивление. Единственият "уред", който е необходим, е т.нар. TRX, който позволява чрез корекция на позицията на тялото да се добави или отнеме от работната тежест. Характерно при този вид трениране е, че изолацията на отделна мускулна група без поддържащи мускули е доста сложна. Това се дължи на факта, че тялото на трениращия се използва като система от лостове, противодействащи на гравитационните сили. По този начин за стабилизация биват ангажирани множество мускулни влакна по цялото тяло, като основни стабилизатори в повечето движения остават: коремно-поясния корсет и раменния пояс. Системата дава възможност за трениране в много равнини. В зависимост от позиционирането на тялото движенията могат да бъдат дърпащи или бутащи. А според точката на контакт с тялото могат да акцентират върху горната или долната част на тялото.


Bulgarian Bag

Българската торба е изработена от естествена кожа, а по-икономичните варианти са с винил. Вътрешността й е напълнена с подходящ материал, като това най-често е пясък, който може да е и предварително пакетиран в отделни малки пакетчета за по-лесна промяна на тежестта и по-голяма устойчивост на торбата при продължителна употреба. От въшната страна на торбата има 3 различни приспособления за хващане:

 • Главни дръжки – това е работният край на българската торба, представляващ два твърди израстъка, които имитират краката на агнето. Повечето динамични упражнения (като изхвърляния и въртене) се правят с хваната за главните дръжки българска торба.
 • Външни (странични) дръжки – те се намират от външната страна (дъга) на българската торба между главните дръжки и служат основно при различните упражнения за акцент на хвата.

 • Каишките са двата дълги найлонови края при главните дръжки, които са зашити за краищата на торбата. С тях може да се правят много от упражненията за горната част на тялото, както и да служат за стабилизиране на торбата при използването й за упражнения като лицеви опори, подскоци, клекове и други.

 • Пудовки

  Tози уред е за силово трениране и се използва от десетилетия. Пудовките са обли тежести, наподобяващи топка за боулинг, изцяло от метал с обла дръжка отгоре.

  Пудовките са различни по тегло от 1 кг до 45 кг. Тренировките с тях се допълват обикновено и от тренировки с медицинска топка, набирания, скачане на въже и други свободни тежести. Тренировката с пудовки залага на основното трениране, което създава функционалност и тонизиране на цялото тяло. При вдигането на пудовка се активира цялото тяло, особено торса, за да работи като група от мускули, изграждайки сила и стабилност в същото време. Тренировките с пудовки ангажират няколко мускулни групи наведнъж. Затова са и много добър начин за тренировка на цялото тяло в кратък период от време.  SUPLES

  SUPLES - Някога озовали ли сте се пред фитнес залата и да се чудите какво да правите днес? Или дори дали да влезете, понеже ви е скучно? Всичко е наред, всички сме го правили! Предизвикайте тялото си с кръговите тренировки. Гарантираме ви, че не само ще се влюбите в тях, а ще откриете много нови и интересни неща.

  Кръговата тренировка представлява група от упражнения, които се изпълняват едно след друго за определени интервали от време. Този тип тренировки ви карат да работите максимално за минимален период от време. Те са чудесен инструмент за хора, които искат да загубят килограми или да увеличат общата си издръжливост и да подобрят координацията си. Често хората си мислят, че кръговата тренировка основно е вдигане на тежести, докато всъщност тя е съвкупност от силови и кардио упражнения.

  Защо да правя кръгови тренировки:

  - влизате във форма без да е нужно да изграждате огромна мускулна маса

  - подобряват общата физическа подготовка и мускулната издръжливост

  - работи цялото тяло, а не отделни мускулни групи

  - ускорява метаболизма и горите калории дори след края на тренировката

  - запознавате се с нови уреди и методи за тренировка

  - кръговите тренировки са по-ефективни и по-интересни от тези във фитнеса

  - пестите време, продължителността на една тренировка е само 45 минути

  НАЗАД